Viirivehkan ongelmat ja hoitovinkit

Vaihdoin viirivehkan uuteen multaan. Sisäruukussa on reiät ja lisäsin myös muutaman sentin kasvisoraa sisäruukkuun ennen multaa. Mullanvaihdon jälkeen vehka on nuutunut ja pikkuhiljaa lehdet ovat kellastuneet ja vaikuttavat kuivilta. Kuitenkin multa tuntuu aivan märältä. Olen koittanut sumutella, mutta se ei tunnu auttavan. Mitä voin tehdä jottei vehkani vallan kokonaan kuole?
Essi

Kommentit

 • Hei Essi!

  Kiitos kysymyksestäsi. On todella ikävää kuulla, että viirivehka ei voi hyvin. Jos huomaat, että koko lehdet alkavat kellastua, syy voi usein olla liikakastelussa. Jos multa on edelleen kosteaa ja juuret ovat alkaneet mädäntyä, suosittelen tarkistamaan juuriston tilanteen ja leikkaamaan pois vaurioituneet juuret. Sen jälkeen voit istuttaa kasvin uudelleen pienempään ruukkuun, käyttäen kuivempaa multaa, ja aloittaa kastelun varovaisesti uudelleen.

  Toivottavasti kasvi voi paremmin tämän jälkeen! 🍀
  Nadja Hortonomi
 • Moikka,

  Tässä oli alkutilanne ennen tätä koko episodia. Vähän isoimmat lehdet olivat jo kärsineet, mutta paljon oli uutta kasvua.


  Mutta selkeästi tuo uudelleen istutus ja kastelu ei onnistunut. Istutin vehkan uudelleen multaan ja aloitin uudestaan kastelun, mutta kasvi ei siltikään piristynyt (eli en edelleenkään osannut kastella tarpeeksi vähän). Pikkuhiljaa enemmän ja enemmän lehtiä kuoli pois, ja siirsin kasvin pelkkään vesiviljelyyn. Sen jälkeen taas multiin, ja taas vesiviljelyyn, kunnes oli jäljellä yksi lehti ja kolme pientä juurimukulaa. Olin ehtinyt mädännyttää kaikki juuret pois. 🙁 Koitin pitää toivoa yllä, että kyllä tämä vielä tästä.


  Viimeisillä voimillaan (ja viimeisen lehden tukemana) vesiviljely kuitenkin tuotti lopulta tulosta ja kasvi rupesi kasvattamaan uusia juuria. Ja pikkuhiljaa myös uusia pieniä lehtiä rupesi ilmestymään. Tähän meni aikaa kuitenkin melkein puoli vuotta. Nyt olen kasvin uudelleen istuttanut ja koitan pitää kastelun vähäisenä, ettei olla uudelleen samassa tilanteessa.  Opit tästä oli ettei pidä olla liian hätäinen kastelija isojenkaan kasvien kanssa. Välttämättä ne eivät tarvitse kauheasti vettä.

  Essi
 • Hei Essi!

  Kiva kuulla, miten kävi, vaikka kasvin kuntoon saattaminen onkin ollut pitkä prosessi. Olet tehnyt hienoa työtä! Kasvi vaikuttaa nyt kasvavan todella hyvin.

  Jos huomaat, että kastelet usein liikaa, voit parantaa tilannetta lisäämällä perliittiä multaseokseen. Tämä auttaa multa kuivumaan nopeammin. Varmista myös, että ruukussa on salaojitus, kuten rei'itetty pohja, jotta ylimääräinen vesi voi valua pois.

  Pidän peukkuja, että viirivehkasi kasvaa jälleen suureksi! 🍀
  Nadja Hortonomi

Kommentoi tai kirjoita uusi viesti

Nimesi ja viestisi näytetään julkisesti. Sähköpostiosoitettasi ei koskaan näytetä julkisesti.