Siirry uusimpaan kommenttiin

Tuhohyönteiset ja kysymyksiä kilpipiileasta

Maijani ja peikonlehteni eivät voi hyvin. Ovat nuukallaan ja kellastuttaneet lehtiään jo pidemmän aikaa. Luulin, että olin kastellut väärin tai olivat muuten huonossa kunnossa talven jäljiltä. Tänään kuitenkin huomasin, että kasveissa on valkoisia pieniä pikänmallisia ötököitä lehtien pinnoilla. Heitin kasvit roskiin, koska ne voivat niin huonosti, etten uskonut niiden selviävän vaikka saisin ötökät häädettyä. Mutta nyt pelottaa, onko ötökät ehtinyt leviämään lähellä oleviin kasveihin. Miten voisin ehkäistä, ettei ne iske muihinkin kasveihin?

Toinen kysymys liittyen kilpipiileaan. Olen omistanut sellaisen jo kahdesti elämässäni ja molemmilla kerroilla kasvi on alkanut pudotella alimpia lehtiä. Kellastuvat ja putoavat. Uudet lehdet ovat huomattavasti pienempikokoisia ja käpristyneitä (taipuvat reunoilta alaspäin). Onko tämä normaalia vai olenko tehnyt jotain väärin? Voiko pienilehtisyys johtua esim. liian kuivasta ilmasta? Nyt myös tutkin lehtiä siltä varalta, jos kotonamme olleet ötökät ovat levinneet myös kilpipiileaan. Huomasin lehtien alapinnoilla paljon valkoisia pieniä täpliä. En nähnyt liikettä. En tiedä onko ne ötököitä vai normaali ilmiö kilpipiileassa.
Noora

Kommentit

 • Hei Noora!

  Todella ikävää kuulla, että löysit ötököitä peikonlehdessä ja maijassa. Jos kyseessä olivat pienet, pitkät ja vaaleat ötökät, ne saattavat olla ripsiäisiä. Nämä voivat levitä melko nopeasti, joten suosittelisin tarkistamaan kaikki kodin kasvit. Kiinnitä erityistä huomiota lehtien alapintoihin ja kasvupisteisiin, joissa tuholaiset voivat piileskellä. Voit myös käyttää ennaltaehkäisevänä toimenpiteenä Neem-liuosta. Suihkuta kasveja noin 10 päivän välein.

  Neem-liuoksen valmistus:
  • 1 tl ruokaöljyä tai Neem-öljyä (luonnollinen kasvinsuojeluaine)
  • 1 litra haaleaa vettä
  • 1 rkl suopaa
  Kilpipiilean kunto voi myös johtua pelkästään talven haasteista. Jos vanhat lehdet putoavat ja uudet ovat pieniä, se saattaa viitata valonpuutteeseen. Taipuvia lehtiä voi aiheuttaa myös kuiva ilma, ja pisteet lehtien alapuolella voivat olla kalkkia – nämä voivat siis olla osa kasvin normaalia toimintaa. Niin kauan kuin et löydä tuholaisia, uskon, että kilpipiileasi voi paremmin kevään alkaessa. Pidän peukkuja, että kasvisi voi pian paremmin! 🍀
  Nadja Hortonomi

Kommentoi tai kirjoita uusi viesti

Nimesi ja viestisi näytetään julkisesti. Sähköpostiosoitettasi ei koskaan näytetä julkisesti.