Orkidean hoito

Sain lahjaksi orkidean ja olen todella huono kukkien kanssa. Kukka joutui olemaan lämpöisessä ja pimeässä 5 päivää koska en saanut sitä töistä kotiin mutta se vaikutti olevan kunnossa. Kun sain kukan kotiin niin kastelin orkidean ohjeen mukaan eli laitoin kukan veteen hetkeksi. Osa juurista jotka on ruukun ulkopuolella ovat harmaat, ruukussa olevassa vihreät. Pari kukkaa näyttää jo kuihtuneen.. pitäisikö jotain tehdä vai ei .. voiko orkidea olla muoviruukussa kun kastelee ja pitää siinä muutenkin pidempää, eihän sitä tarvitse vaihtaa?
Ida

Kommentit

 • Hei Ida!

  Kiitos yhteydenotostasi!
  Kun juuret näyttävät harmaalta ja orkidea tuntuu kevyeltä, on kastelun aika. Kasteluväli on yleensä 5–12 päivää. Kukka tarvitsee vähemmän kastelua lepoaikana ja enemmän kasvukaudella.
  1. Laita kukka ämpäriin, jossa on huoneenlämpöistä vettä, ja pidä sitä siellä, kunnes kasvualusta on täysin kastunut.
  2. Nosta orkidea ylös ja anna ylimääräisen veden valua pois.
  3. Ennen kuin asetat kukan takaisin ruukkuun, täytä ruukku koristekivillä ja sen jälkeen vedellä aina kivien reunaan asti. Kosteus ulottuu näin korkealle, mistä orkideat pitävät.

  Orkidea tulee siirtää ruukusta, jos se kasvaa ulos ruukusta tai kasvualustan maaperä on menettänyt ilmavuutensa.

  Jotta orkideasi jatkaisi kukkimistaan, leikkaa sen kuihtuneet ja kuivuneet varret. Varsi on valmis leikattavaksi, kun se on väriltään ruskea. Ilmajuuret keräävät vettä ja antavat kasville energiaa, joten älä leikkaa niitä tai muita vihreitä juuria.

  Kukinnan aikana orkidealle annetaan ravinnetta kerran kuukaudessa kastelun yhteydessä. Orkideoille on oma erityinen ravinteensa, jota on saatavilla sekä nesteenä että puikkoina. Noudata pakkauksessa olevia ohjeita äläkä ylitä annosmäärää.

  Toivottavasti sait vastaukset kysymykseesi, ja jos sinulla tulee muuta mieleen otathan meihin uudelleen yhteyttä!
  Plantagen
 • Teiltä ostamassani jo kerran kukkineessa Perhosorkideassa juuret näyttävät kuivilta. Mitä teen?
  Tarja
 • Hei Tarja!

  Kiitos kysymyksestäsi. Jos huomaat, että perhosorkideasi juuret näyttävät kuivilta, suosittelen kastelemaan kasvin upottamalla sen ruukun vesiastiaan noin tunniksi. Jos juuret ovat muuttuneet ruskeiksi tai näyttävät vaurioituneilta, voit harkita niiden leikkaamista terveiden osien säilyttämiseksi. Jos haluat, voit myös lähettää kuvan, jotta voin antaa tarkempia neuvoja. Mukavaa päivänjatkoa!
  Nadja Hortonomi
 • Orgidani kasvatti oksaan uuden alun.
  Miteen saan siihen juuret, jotta saan sen oman ruukkuunkasvamaan?
  Säde
 • Hei Säde!

  Onnittelut uudesta orkidean alusta. Juurien kasvattaminen voi viedä aikaa, mutta muutamat asiat voivat nopeuttaa prosessia.

  1. Kostea ilma - Suosittelen ilmankostutinta, mutta päivittäinen suihkuttelu voi myös auttaa. Varmista kuitenkin, että vesi ei jää seisomaan lehtiin tai juuriin pitkäksi aikaa. Voit myös harkita orkidean sijoittamista kosteampaan paikkaan, kuten suljettuun terrariumiin tai kylpyhuoneeseen. 
  2. Riittävä hajavalo - Orkideat tarvitsevat valoa juurien ja lehtien kasvattamiseksi. Epäsuora valo on suositeltavaa.
  3. Oikea kastelu - Varmista, että orkidea saa kuivua hieman kastelukertojen välissä.
  Muista myös, että jokainen kasvi on hieman erilainen, ja jotkut orkideat voivat kehittää juuret hitaammin kuin toiset. Onnea juurtumisprosessiin! 🌱
  Nadja Hortonomi

Kommentoi tai kirjoita uusi viesti

Nimesi ja viestisi näytetään julkisesti. Sähköpostiosoitettasi ei koskaan näytetä julkisesti.