Siirry uusimpaan kommenttiin

Kuinka tiedän, onko kasvini saanut liikaa vettä?

Kuulin, että yleisin huonekasvien kuolinsyy on liikakastelu. Miten tunnistan liikakastelun merkit?
Plantagen

Kommentit

 • Aivan oiken, yleinen ongelma on, että kastelemme kukkiamme liikaa ja tämä voi vahingoittaa kasvejamme. Tavallisimpia merkkejä liikakastelusta on:

  • Kasvin juuristo heikkenee.
  • Mullan pinnalla on valkoinen kerros.
  • Kasvi alkaa nuokkua, mutta ilman havaittavia kuihtuneita tai kuivia osia.
  • Kasvin lehdillä voi löytyä mustia laikkuja keltaisilla reunoilla. 

  Paras tapa välttää, että kasvi kastellaan liikaa, on istuttaa kasvi reiälliseen ruukkuun ja tunnustella miltä multa tuntuu. Kastelutarpeen yhteydessä tunnustelet multaa niin, että pintamulta on kuivahtanut. Tunnustelemalla ruukun painoa voit myös päätellä kastelutarpeen. Mikäli multa on märkää, vältä lisäkastelua. Kaada aina pois ylimääräinen vesi, jotta vältät juurien tukehtumisen ja kasvin kuihtumisen.

  Voit lukea kasvisi hoito-ohjeet nettisivultamme tai kysyä meiltä lisää vinkkejä ja neuvoja, siitä kuinka parhaimmalla tavalla hoidat ja kastelet kasvejasi.
  Nadja Hortonomi
 • Kukkaruukun painoa on hankala arvioida kastelua ajatellen. Vaikka multa on pinnalta kuiva niin se voi olla pohjalla juurissa märkä. Tosi vaikeaa...
  Nyt ostin uuden isomuori kasvin ja laitan uuteen purkkiin. Pelkään että se joko saa liikaa tai liian vähän vettä...
  Terv. Mervi
  Mervi
 • Hei Mervi!

  Tämä on myös totta. Jos tuntuu vaikealta, voit hankkia kosteusmittarin, mistä näet kaipaavatko kasvit kastelua. Mittari työnnetään multaan, ja se ilmaisee mullan kosteuden asteikolla 1–10, jossa 1 tarkoittaa kuivaa.
  Nadja Hortonomi
 • Ruukussa olevan tuoksukuusaman slimmat lehdet kellastuvat ja putoavat. Olenko kastellut liikaa vai liian vähän?
  Marja-Leena
 • Hei Marja-Leena!

  Se voi olla joko tai, onko sinulla kuvaa kasvista?
  Palataan asiaan! ☺
  Nadja Hortonomi
 • Jätti peikonlehteni vaan nuokkuu. Mitä voin tehdä asialle? Olenko kastellut sen pilalle? En ole antanut vettä sille nyt vähään aikaan, mutta se vaan nuokkuu.  Voinko palauttaa sen takuun merkeissä myymälään?
  Karoliina
 • Hei Karoliina!

  Kiitos kysymyksestäsi. On vaikeaa arvioida kasvin tilannetta ilman kuvaa, mutta niin kauan kuin kasvissa on vielä vihreitä osia jäljellä, sinulla on aina mahdollisuus pelastaa se. Suosittelen tarkistamaan juurien kunnon ja leikkaamaan pois muutamia lehtiä, sillä se saattaa auttaa kasvia säilyttämään lehtimassansa paremmin. Jos kasvi ei kuitenkaan selviä, meillä on vuoden takuu viherkasveille. Ota kuitti ja kasvi mukaan myymälään ☺
  Nadja Hortonomi

Kommentoi tai kirjoita uusi viesti

Nimesi ja viestisi näytetään julkisesti. Sähköpostiosoitettasi ei koskaan näytetä julkisesti.