Kanariantaatelin tauti

Hei!
Kesällä ostamassani kanariantaatelissa on ilmeisesti joku tauti/tuholaisia. Mielestäni kyseessä ei kuitenkaan ole esim. villakilpikirva tai muu tuntemani tuholainen, vaan vaikuttaa enemmän taudilta, omasta mielestäni kyseessä on patogeeni Graphiola phoenicis. Lehdissä on pieniä vaaleita, hieman pöliseviä kohtia, jotka ovat levinneet lehdistä toisiin ja niitä on kolmessa oksassa. Muuten kasvi vaikuttaa voivan hyvin. Miten avuksi? En haluaisi luopua ihanasta kasvista. Eikai tämä voi tarttua muihin kasveihini? Suuret kiitokset avusta!
Heidi

Kommentit

 • Hei Heidi!

  Kiitos yhteydenotostasi ja kuvistasi. Kyllä, olet aivan oikeassa. Kanariantaatelisi näyttää kärsivän sienitaudista nimeltä graphiola phoenicis. Tämä tauti on ensisijaisesti kosmeettinen, ja palmu voi silti pärjätä hyvin vaikutuksista huolimatta. Paras toimenpide tässä tilanteessa on varmistaa, että kasvillasi on kaikki tarvittavat resurssit, kuten ravinteet ja kosteus, jotta se voi taistella tautia vastaan. Jos kasvi muutoin voi hyvin, voit myös poistaa sairastuneet lehdet estääksesi taudin leviämisen.

  On tärkeää tietää, että tämä sieni voi tartuttaa muita palmulajeja, kuten kookospalmun ja kultapalmun, joten jos talossasi on muita palmuja, olisi hyvä pitää ne erillään tartunnan ehkäisemiseksi.

  Sienitautia voidaan myös hoitaa fungisidillä, eli sienitautien torjunta-aineella. Fungisidit voivat auttaa pysäyttämään sienitartunnan leviämisen ja auttamaan kasvia toipumaan taudista. Valitettavasti tällä hetkellä Suomen markkinoilla ei ole sellaisia fungisidejä, joita voisin suositella graphiola phoenicis-tautia vastaan.

  Toivottavasti tämä vastaus auttaa sinua. Mukavaa syksyä! 🍀
  Nadja Hortonomi
 • Hei!
  Kovasti kiitoksia asiantuntevasta vastauksesta. Otan vinkkisi käyttöön. Oikein mukavaa syksyä 😊🍂
  Heidi
 • Hei, Kanariantaatelillani on tuo sienitauti graphiola phoenicis. Ostin kasvin Plantagenista keväällä ja se oli kesän parvekkeella, "möykyt" ilmestyivät pari kuukautta sitten. En uskalla siirtää kasvia sisälle, koska muitakin palmuja on. Voiko sieni johtua mullasta vai mikä sen aiheuttaa? Omko tämä sellainen asia, jonka Plantagenin 12 kk:n  vakuutus korvaa? Vastauksesta kiitollisena!

  Marja
 • Hei Marja!

  Ikävä kuulla, että kanariantaatelisi on saanut tartunnan. Koska kyseessä ei ole kasveja tappava tauti, on ehkä enemmänkin tulkintakysymys, onko takuu voimassa vai ei tässä tapauksessa. Suosittelen ottamaan yhteyttä myymälään. Toisaalta voi olla hyvä tehdä reklamaatio tästä, jotta tieto taudista kulkee takaisin viljelijöille.

  Tauti leviää itiöillä ja yleensä tartuttaa lehteen, ei niinkään mullan kautta.
  Nadja Hortonomi

Kommentoi tai kirjoita uusi viesti

Nimesi ja viestisi näytetään julkisesti. Sähköpostiosoitettasi ei koskaan näytetä julkisesti.